keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Sokerivaha osa 1: Kuinka sitä tehdään

Tässä se on: Kuinka tehdä sokerivahaa


Tarvitset:
2 dl sokeria
1/4 dl sitruunamehua
1/4 dl vettä

Videolla käytetään mittana desimitan sijasta "kuppia", joka on 2½ desiä. Suosittelen aloittamaan tällä pienemmällä määrällä koska vahan tekeminen vaatii hieman harjoittelua eikä ehkä onnistu ensimmäisellä eikä vielä toisellakaan kerralla. Kun homman hallitsee voi tuplata annoken.

Kaada mitatut ainekset teräskattilaan (ei teflon eikä alumiini). Valitse tarpeeksi iso kattila ettei vaha kiehu yli. Aloita keittäminen keskilämmöllä (3), koko ajan sekoittaen. Kun seos sulaa ja muuttuu juoksevaksi käännä levy pienemälle (1). Keittele pienellä lämmöllä lähes koko ajan sekoittaen noin 20 minuuttia. Vaha on valmista kun se on väriltään ja koostumukseltaan melkein kuin hunaja tai siirappi. Voit testata vahaa ottamalla kattilasta lusikallisen ja viilentämällä sen kylmässä vedessä. Jos vaha on valmista se ei liukene veteen vaan pysyy lusikassa ja kun otat sen sormiisi sitä on helppo käsitellä ja se tuntuu tahmealta muttei tartu pahasti sormiin. VARO, vaha on todella kuumaa ja se on jäähdytettävä kunnolla. Ennen jäähtymistä valmis vaha on siirrettävä säilytysastiaan. Jos käytät lasipurkkia kuumenna se ensin kuuman veden alla ettei se halkea. Itse käytän muovista pakasterasiaa. Vahaa ei suositella lämmitettävän mikrossa mutta en itse ymmärrä miksi, mielestäni se jopa tekee vahasta parempaa. Siksi siis muoviastia. Vaha käsketään säilyttää jääkaapissa mutta itse säilytän sen huoneen lämmössä eikä se mene miksikään.

Miksi sokerivaha?
Koska se on halvin, tehokkain ja kivuttomin vahaustapa. Olen kokeillut Veetin kuumavahaa eikä siitä tullut mitään, pelkkää sotkua ja kipua. Kylmävahaliuskat taas olivat täysin tehottomia. Sokerivaha tarttuu niihin lyhyimpiin ja ohuimpiinkin karvoihin. Se tarttuu vain kuolleisiin ihosoluihin eli se ei tartu ihoon mutta kuorii sen ihanan pehmeäksi. Se liukenee veteen eli jos sitä sattuu jäämään iholle se saan helposti huuhdottua pois. Sokerivahaa voi käyttää vahausliuskojen kanssa tai ilman. Toisin kuin voisi kuvitella se on iholle hellempi kuin karvojen ajeleminen. Varsinkin herkkäihoiselle vaha on hyväksi. Vahaus pitää ihon sileänä viikosta tai kahdesta jopa kuukauteen. Vahauksen jälkeen kasvava karva on pehmeämpää ja ohuempaa eikä iho kutise kuten sheivauksen jälkeen. Sokerivahaus ei ole täysin kivutonta mutta kivuttomampaa kuin kuumavaha (koska se vedetään myötäkarvaan, ei vastakarvaan) ja kipu vähenee vahauskertojen myötä. Olen itse käyttänyt sokerivahaa vasta vajaan vuoden eikä säärien vahaaminen tunnu enää missään. Sokerivahalla voi vahata vaikka koko kropan, kyllä, ne herkimmätkin alueet.

6 kommenttia:

  1. KIITOS PALJON SINULLE HYVÄSTÄ OHJEESTA.
    KIVA KUN JOKU VIITSII LAITTAA OHJEITA NOIN SEIKKAPERÄISESTI.

    VastaaPoista
  2. Kun karvat vahataan ja ne kasvaa takaisin niin leviävätkö ne?

    VastaaPoista
  3. Kiitos selkeistä ja hyvistä ohjeista.

    VastaaPoista
  4. Itselleni tuli sokeroinnin jälkeen herkemmin sisään kasvaneita karvoja. Kannattaa kuoria ihoa säännöllisesti ja pestä ja rasvata päivittäin.

    VastaaPoista
  5. Mikroa ei suositella siksi, että sokerin kuumentuessa tarpeeksi, se sulattaa muovin. Tämä on opittu kantapään kautta. :--D

    VastaaPoista
  6. Ihan paras ohje! Ekan kerran ko tein ni ei sattunu oleen sitruunamehua ni tein limenmehulla ja ihan yhtä hyvin onnistu silläkin teko :)

    VastaaPoista